Geri

Yurt Dışında Üniversite Eğitimi

Yurt Dışında Üniversite Eğitimi için İzlenecek Yol

universite-egitiminde-izlenecek-yol-02

Son zamanlarda bir çok lise öğrencisi bizlere üniversite eğitimini yurt dışında gerçekleştirmek istediklerini söylüyorlar. Fakat bu süreci nasıl ele alacaklarını bilemediklerini söylüyorlar. Eğer siz de yurt dışında üniversite eğitimi almayı düşünüyorsanız ama nasıl bir yol haritası çizeceğinizi bilmiyorsanız, dikkate almanız gereken en önemli şeylerden biri ZAMANLAMA! Genellikle yurt dışında eğitim veren üniversitelere girebilmek için tamamlanması gereken işlemler uzun sürmektedir ve gerçekten iyi bir planlama gerektirir.

Peki bu planlama süreci nasıl işler, nereden başlanır?

Öncelikle, hiç şüphesiz, üniversitelerin son başvuru tarihinden (deadline) önce tamamlanmasını gerektirir. Son başvuru tarihleri okuldan okula değişse de genellikle öğrenime başlama tarihinden 6-9 ay öncesi olarak kabul edilebilir. İşte bu yüzden, öğrencilerin yurt dışında öğrenime başlamayı düşündükleri tarihten en az 1 yıl önce ülke, eğitim alanı ve üniversite seçimleri için harekete geçmesi gerekmektedir.

Sıra geldi ihtiyaç duyulan en az 1 yıllık süredeki seçim aşamalarını gözden geçirmeye.

  1. Eğitim almak istenilen ülke/ülkelerin belirlenmesi
  • ÇEVRE
    Eğitim almak istenilen ülkenin seçiminde en önemli kriterlerden biri coğrafi konum, uzaklık, iklim ve kişinin yaşama alışkanlıkları doğrultusunda hangi ülkede daha mutlu olacağı ile ilişkilidir.
  • HARCAMALAR
    Ülke seçiminde, bütçe de önemli yer tutar çünkü harcamalar ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Dolayısıyla, eğitim için ayrılmış bütçe önemli kriterlerin başında gelmektedir. 
  • MEZUNİYET SONRASI YAŞAM
    Eğer öğrenci mezuniyet sonrası eğitim aldığı ülkede yaşamak istiyorsa, o ülkedeki ekonomi, iş bulma fırsatları ve yaşam için gereken koşulları da göz önünde bulundurulmalıdır.
  1. Öğrencinin öğrenim görmek istediği dalın belirlenmesi

    Öğrencinin eğitim geçmişi, ilgi alanları, not ortalaması ve gelecekle ilgili kariyer planları eğitim alanının belirlenmesinde büyük rol oynar. Şüphesiz, bu seçim öğrencinin geleceğini kurmasında atacağı en büyük adımdır ve çok iyi değerlendirme gerektirmektedir.

  2. Okul seçimi

    Okullara kabul süreci ve başvuru şartlarının yerine getirilmesinde en önemli etken öğrencinin akademik başarı durumudur. Dolayısıyla, okul seçimlerinde akademik başarı durumu tercih edilen ülkeler doğrultusunda seçenekleri belirler. Saptanan okulların kabul şartlarının öğrenilir (son başvuru tarihleri, istenilen not ortalaması, TOEFL, SAT, LSAT, GMAT, GRE gibi sınavlardan istenilen puanlar, referans mektubu ve diğer ek belgeler) ve böylece başvuru süreci başlar.

Yıllar içerisinde edindiğimiz tecrübeler bizlere bu başvuru sürecinin zorlu ve titizlikle sürdürülmesi gerektiğini göstermiştir. Fakat ilk aşamalarda yukarıda belirttiğimiz adımlar doğru atılırsa ve zamanlama ile ilgili bir baskı olmazsa süreç çok daha keyifli ilerler ve doğru sonuca daha az stres ile ulaşılır.